Analys, schmanalys

Leave a comment
Good Old Trend

A short interlude in Swedish since I’m commenting a Swedish article – I’ll be right back!

Flerkanalspublicering, internetstrategi, läsarmedverkan – aktuella frågor för alla medieföretag idag. Tyvärr finns det mer angelägna problem på en betydligt lägre nivå: avsaknaden av bra innehåll, och en seriös reality check om vilken roll man har i medielandskapet egentligen.

Låt mig dissekera Sydsvenskan.ses artikel från GSMA idag: ANALYS: Allt fler vill in på explosivt växande marknad

Vinjetten “analys” föranleder en att tro att något av en analytisk natur skulle presenteras i texten. Detta är tyvärr inte fallet. Istället är den späckad med (andras) spekulationer och barnsligt simpla påståenden som vem som helst skulle kunna haspla ur sig. Vad sägs om “Att många tröttnat på mobilers korta batteritid är det ingen tvekan om” eller “Höga teleräkningar vill ingen ha”?

En stor lokaltidning i Skåne behöver inte bevaka mobilmässan i Barcelona. Och väljer man att göra det ändå är den enda rimliga vinkeln att fokusera på de lokala bolagen som är där. Dessa nämns bara i en bisats i artikeln, och länken till GSMAs sajt där man kan få “mer info” är fellänkad.

Förstår man inte sin roll i medielandskapet är det lätt att fortsätta rapportera som man alltid gjort. Men numera har folk inte Sydsvenskan som sitt enda nyhetsflöde. Det märks när man är dålig. Därför är det direkt skadligt för tidningen att ta sig an att bevaka en händelse som man så uppenbart inte bemästrar. “Här är Sony Ericssons Iphone-konkurrent” heter sidoartikeln – VAR ÄR DEN? Jämför med bloggen Gizmodos rapport. Det är pressbilder, inte rocketscience. (Uppdatering: Nu har de lagt till bilder till artikeln)

Samma sak hände på Internetworld häromdagen när de publicerade en artikel om Microsoft/Yahoo som i princip sa att det skulle bli spännande att se vad som händer. Detta från ett branschmedium. Jämför med Ekonominyheternas genomgång av samma sak.

Det finns gott om begåvade röster som kommenterar världens alla händelser. Stormedia skulle må bra av att inse att de inte alltid är en av dem.

(Disclaimer (eh): Jag har jobbat på Sydsvenskan och jobbar med dem på konsultbasis genom Good Old och The Fan Club)

tags technorati :

tags bloggar.se: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.